Γιατί μας σπρώχνουν οι σκύλοι;

Τι σημαίνει το

«σκούντηγμα της λεκάνης»;

Μερικοί ιδιοκτήτες σκύλων, συχνά πιστεύουν ότι οι σκύλοι τους είναι πιεστικοί ή «αγενείς», όταν γυρνάνε την πλάτη τους και κάποιες φορές τους σπρώχνουν με την λεκάνη τους.

Το «σκούντηγμα της λεκάνης» είναι μια συμπεριφορά που βλέπουμε από τους σκύλους, όταν σκουντάνε με την λεκάνη ή με το πίσω μέρος του σώματός τους, άλλους σκύλους. Τα σκυλιά χρησιμοποιούν αυτού του είδους την συμπεριφορά και προς τον άνθρωπο, συνήθως κατά την πρώτη επαφή (γνωριμία), όταν η συμπεριφορά του ανθρώπου είναι παθητικά φιλική προς τον σκύλο, χαμηλώνοντας προς αυτόν. Ο σκύλος που θα επιλέξει να χρησιμοποιήσει αυτή τη συμπεριφορά, θα περπατήσει προς την κατεύθυνση του ανθρώπου και μετά θα γυρίσει σε αντίθετη κατεύθυνση. Μετά, είτε θα σκουντήξει τον άνθρωπο ήπια, είτε απλά θα σταθεί παθητικά με την πλάτη του γυρισμένη.

Ο σκύλος της φωτογραφίας παρουσιάζει ένα μισό-σκούντηγμα της λεκάνης, επίσης σημάδι φιλικότητας.

Το σκούντηγμα με την λεκάνη λειτουργεί ως μια κατευναστική συμπεριφορά. Εκφράζει φιλικότητα. Γυρίζοντας την πλάτη του προς τον άνθρωπο, ο σκύλος δηλώνει πως δεν επιθυμεί να επιτεθεί – στρέφει τα δόντια του μακριά. Ταυτόχρονα, δείχνει την εμπιστοσύνη του προς τον άνθρωπο. Τα σκυλιά χρησιμοποιούν την ίδια συμπεριφορά τροποποιημένη, στη διαδικασία του ζευγαρώματος, όπου τα αρσενικά σκουντάνε τα θηλυκά.

Περιέγραψα αυτήν την συμπεριφορά για πρώτη φορά το 1987, στην πρωτότυπη έκδοση του βιβλίου Dog Language (Η γλώσσα του σκύλου), αφού παρατήρησα, φωτογράφισα και κινηματογράφησα για αρκετά χρόνια σκύλους (Canis Lupus Familiaris), λύκους (Canis Lupus Lupus) και αλεπούδες (Vulpes Vulpes). Μεταξύ σκύλου και λύκου, υπάρχουν μικρές διαφορές, οι οποίες μπορούν να χαρακτηριστούν σχεδόν ως «διάλεκτοι». Η αλεπού είναι αρκετά διαφορετική, παρουσιάζοντας όμως αρκετές παρόμοιες συμπεριφορές με τον σκύλο και το λύκο, πιθανά λόγω της χαμηλότερης κοινωνικότητάς της σε σχέση με τα δυο ξαδέλφια της.


We bring you ‘knowledge to everyone… everywhere’. You practice it with ‘kindness to everyone… everywhere’. Thus, we are changing the world – a tiny drop at the time, filling the beck that runs to the river that flows into the ocean.

– Roger Abrantes

Join the Ethology Institute community today!
Read more about our courses and certification programs


Αρθρογράφος : R. A. Abrantes
Μετάφραση : Δέσποινα Τρίτση
Επιμέλεια κειμένου : Ελένη Χούμη

,
Scroll to Top