Articles GRΣκύλοι, κουτάβια και μασούλημα!

Σκύλοι και κουτάβια μασουλάνε για πολλούς λόγους! Πως όμως διαχειριζόμαστε σωστά την ανάγκη γι’ αυτή τη δραστηριότητα;

Είτε το κουτάβι σας βγάζει δόντια, εξασκεί το σαγόνι του ή απλά βαριέται – μάθετε που να διοχετεύετε σωστά την ανάγκη του σκύλου ή του κουταβιού για μασούλημα!

Τα κουτάβια είναι γνωστά για την ικανότητά τους να μασουλάνε τα πάντα. Εάν έχετε εμπειρία με σκύλους, ξέρετε πως όταν αποκτάτε ένα κουτάβι, παρά τις προσπάθειές σας να το διαχειριστείτε και να το επιβλέπετε, είναι πιθανό να χάσετε τουλάχιστον ένα πολύτιμο αντικείμενό σας απ’ αυτά τα αιχμηρά εργαλεία που ονομάζονται δόντια κουταβιού .

Τα κουτάβια μασουλάνε για να εξερευνήσουν τον κόσμο, καθώς και για να ανακουφιστούν από τον πόνο και τον ερεθισμό που προκαλεί η οδοντοφυΐα. Αυτό που πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων δεν φαίνεται να συνειδητοποιούν, είναι ότι ενώ τα κουτάβια αργά ή γρήγορα ξεπερνούν το στάδιο κατά το οποίο αισθάνονται αναγκασμένα να βάλουν τα δόντια τους σε οτιδήποτε βλέπουν, τα ώριμα σκυλιά πρέπει επίσης να μασουλάνε για τα σαγόνια τους, να κάνουν μασάζ στα ούλα τους, να καθαρίσουν τα δόντια τους, να ανακουφίζουν το άγχος και να ξεπερνούν την πλήξη τους. Για πολλούς ιδιοκτήτες αποτελεί δυσάρεστη έκπληξη το γεγονός, ότι το μασούλημα δε σταματάει στην ηλικία των έξι μηνών, όταν πια όλα τα ενήλικα δόντια του σκύλου έχουν αναπτυχθεί.

Ο λύκος, πρόγονος και ξάδερφος των σκύλων μας, μασούσε για να επιβιώσει. Τα γεύματά του δεν ήταν κροκέτες, σερβιρισμένες  σε μετρημένες μερίδες, μέσα σε μπολ από ανοξείδωτο ατσάλι. Πριν από πολύ καιρό, ως μέλος μιας κοινωνικής ομάδας σκύλων, χρησιμοποίησε τα δυνατά του δόντια και σαγόνια, για να αρπάξει το θήραμά του. Μάσαγε το σκληρό δέρμα της άλκης, ώστε να μπορέσει να φάει τη σάρκα που κρυβόταν από κάτω και θα του εξασφάλιζε την επιβίωση. Σύνθλιβε τα οστά των ποδιών των ελαφιών με τα δυνατά του σαγόνια και δόντια, για να φτάσει στο πλούσιο, νόστιμο μεδούλι. Μασούσε για να φάει, για να επιβιώσει.

Ούτε τα δεκάδες χιλιάδες χρόνια εξημέρωσης, ούτε η πρόσφατη στροφή μας σε επεξεργασμένες τροφές, έχουν σβήσει την ανάγκη και την επιθυμία των ενήλικων σκύλων για μασούλημα. Πολλοί σκύλοι συνεχίζουν το έντονο, εφηβικό μασούλημα μέχρι την ηλικία των 18 έως 24 μηνών, καθώς τα δόντια τους συνεχίζουν να ωριμάζουν, ενώ συνεχίζουν το μασούλημα ακόμα και καθώς γερνούν, αλλά με κάπως μικρότερη ένταση.

Το μασούλημα είναι τόσο συνηθισμένη συμπεριφορά για ένα κουτάβι, όσο για ένα μωρό η πιπίλα. Οι άνθρωποι καθώς μεγαλώνουν, περνούν στο πιπίλισμα των αντιχείρων, μετά στα γλειφιτζούρια, στα καλαμάκια, στα αθλητικά μπουκάλια και ίσως στα τσιγάρα. Τα σκυλιά, όπως εμείς, μπορούν να μάθουν να μεταβαίνουν στα κατάλληλα αντικείμενα για μασούλημα, αλλά ποτέ δεν ξεπερνούν εντελώς την ανάγκη να ροκανίζουν. Αν τους δοθεί η ευκαιρία, τα ώριμα σκυλιά θα μασουλάνε για όσο ζουν και για όσο έχουν δόντια.

Πώς να χτίσετε καλές συνήθειες μασουλήματος

Τα κουτάβια αναπτύσσουν προτιμήσεις στο τι τους αρέσει να μασουλάνε και τι όχι, κατά τους πρώτους μήνες της ζωής τους. Γι’ αυτό δεν είναι συνετό να δίνετε τα παλιά σας παπούτσια ή κάλτσες ως παιχνίδια για μασούλημα.

Εάν επιτρέψετε στο σκυλί να καταστρέφει ελέυθερα, οποιοδήποτε αντικείμενο στο σπίτι σας και μάθει να μασουλάει τα ανατολίτικα χαλιά σας, τα μαξιλάρια του καναπέ και τα πόδια απ’ το τραπεζάκι του καφέ, πιθανότατα, θα καταλήξετε με έναν σκύλο που επιλέγει να εξασκεί τα σαγόνια και τα δόντια του σε ακατάλληλα αντικείμενα, για τα χρόνια που ακολουθούν. Θα καταλήξετε να τον κλείνετε συχνά στο crate του, ακόμα και στην ενήλικη ζωή του, ή χειρότερα, να τον εξορίζετε σε μια μοναχική ζωή στην πίσω αυλή. 

Προσπαθήστε να εστιάσετε τους κυνόδοντες του σκύλου σας σε εγκεκριμένα παιχνίδια για μασούλημα σε νεαρή ηλικία και αποτρέψτε την πρόσβαση (χωρίς επίβλεψη) στα πράγματά σας. Με αυτόν τον τρόπο, θα κερδίσει προνόμια στο σπίτι πολύ νωρίτερα. Μέχρι το τέλος του πρώτου έτους, πιθανότατα θα μπορείτε να τον αφήσετε μόνο του στο σπίτι με ασφάλεια, όταν βγαίνετε έξω για δείπνο ή για ψώνια  ή ακόμα και όταν λείπετε στη δουλειά.

Όσο εξακολουθεί να παίρνει το “πρόχειρο” παπούτσι σας, τα τακούνια σας ή άλλα αντικείμενα που δεν του επιτρέπεται, για να τα ροκανίσει μέσα στη μέρα, είναι πολύ νωρίς για να δώσετε στο σκυλί σας απεριόριστη ελευθερία. Όταν είστε σπίτι, πρέπει να είναι πάντα υπό την άμεση επίβλεψή σας. Μπορεί να χρειαστεί να τον κρατήσετε με λουρί ή απλά να κλείσετε την πόρτα του δωματίου στο οποίο βρίσκεστε, ώστε να περιοριστεί σε έναν χώρο μαζί σας και να μην μπορεί να περιπλανηθεί στο σαλόνι για να καταστρέψει τα δαντελένια σεμεδάκια της γιαγιάς σας, όποτε γυρίζετε την πλάτη σας. Εάν κατά τα άλλα, είστε πολύ απασχολημένοι για να το επιβλέπετε, βάλτε τον στο πάρκο του ή στο crate του για να αποφύγετε τα προβλήματα.

Ταυτόχρονα, προμηθεύστε τον με «νόμιμα» αντικείμενα για μασούλημα, ώστε κρατάει τα αιχμηρά σαν βελόνες δόντια του, “κατάλληλα”απασχολημένα. Παιχνίδια όπως Kongs με λιχουδιές, Buster Cubes και Busy Buddies, είναι μερικά μόνο από τα πολλά διαδραστικά παιχνίδια που είναι διαθέσιμα και μπορούν να κρατήσουν τα δόντια και το μυαλό του σκύλου σας αρκετά απασχολημένα. Εάν του παρέχετε συνεχώς, τα αποδεκτά αντικείμενα για μασούλημα, θα αναπτύξει τελικά ισχυρή προτίμηση σε αυτά. Θα αναζητά αυτά τα αντικείμενα όταν νιώθει την ανάγκη για ροκάνισμα, και τελικά τα υπάρχοντά σας θα είναι ασφαλή, ακόμα και όταν του γυρνάτε την πλάτη.

Επιλέξτε εξατομικευμένα προϊόντα κατάλληλα για μασούλημα

Επειδή διαφορετικοί σκύλοι μασάνε σε διαφορετικά επίπεδα έντασης, είναι αδύνατο να ξέρετε εξ’ αρχής  ποια προϊόντα είναι κατάλληλα για τον σκύλο σας. Η ασφάλεια των αντικειμένων για μασούλημα όπως το ακατέργαστο δέρμα, τα διάφορα οστά, τα αυτιά χοίρου και οι οπλές αγελάδων,αποτελεί θέμα έντονης συζήτησης. Οι κόμποι από σκοινί είναι υπέροχα παιχνίδια για κάποιους σκύλους, αλλά κάποιοι άλλοι μασούν και καταπίνουν τα κορδόνια  και κινδυνεύουν με σοβαρές γαστρεντερικές επιπλοκές, ακόμη και με θάνατο.

Συζητήστε με τον κτηνίατρό σας και ακολουθήστε τις συστάσεις του/της σχετικά με τη χρήση προϊόντων μασουλήματος για τον σκύλο σας. Ελέγχετε τακτικά την κατάσταση των παιχνιδιών που του δίνετε και πετάξτε τα όταν αρχίσουν να δείχνουν σημάδια φθοράς.

Ένα από τα βασικά δόγματα της θετικής εκπαίδευσης σκύλων, είναι ότι είναι πολύ πιο εύκολο να διδάξετε στον σκύλο τι να κάνει, παρά τι να μην κάνει. Εάν προγραμματίσετε από νωρίς τις προτιμήσεις του σκύλου στο μασούλημα, κατευθύνοντας συνεχώς την προσοχή – και τα δόντια του – σε κατάλληλα αντικείμενα και αποτρέποντας την πρόσβασή του σε ακατάλληλα, δεν θα χρειάζεται να του λέτε συνεχώς ότι μασουλάει τα  λάθος πράγματα.

Τα διαδραστικά παιχνίδια μπορούν να βοηθήσουν και εδώ. Ένα παραγεμισμένο kong που αιωρείται σε κάποια απόσταση από το σκυλί σας, μπορεί να τον κρατήσει απασχολημένο και να εξουδετερώσει την υπερβολική του ενέργεια, καθώς πηδά και αρπάζει το δελεαστικό βραβείο. Αντί να του δώσετε το μπολ με το φαγητό του το πρωί, γεμίστε ένα ειδικά σχεδιασμένο παιχνίδι με τις κροκέτες του και κάντε τον να δουλέψει για το γεύμα του, σπρώχνοντας το παιχνίδι  ώστε να πέσει το φαγητό. Δεν θα έχει το χρόνο, την ενέργεια ή την επιθυμία να καταστρέψει την αντίκα της γιαγιάς σας, αν είναι έξω για το «κυνήγι» του πρωινό του!

Σημείωση: Ορισμένα καταστροφικά μασουλήματα ή άλλες σχετικές ανεπιθύμητες συμπεριφορές, είναι αποτέλεσμα άγχους απομόνωσης ή αποχωρισμού και όχι «φυσιολογικού» μασουλήματος. Αυτό το μασούλημα συχνά –αλλά όχι αποκλειστικά– κατευθύνεται προς τα κουφώματα πορτών και παραθύρων και γίνεται μόνο χωρίς την παρουσία του ιδιοκτήτη, από έναν σκύλο που δείχνει σημάδια άγχους στα σημάδια επικείμενης αναχώρησης του ιδιοκτήτη του. Τα σκυλιά με άγχος αποχωρισμού, συχνά δεν μαθαίνουν εύκολα το crate, γεγονός που καθιστά τη διαχείριση της καταστροφικής συμπεριφοράς ακόμη πιο δύσκολη. Εάν πιστεύετε ότι το μασούλημα του σκύλου σας, σχετίζεται με άγχος αποχωρισμού ή απομόνωσης, θα χρειαστεί να συνεργαστείτε με έναν εξειδικευμένο επαγγελματία εκπαίδευσης σκύλων, για να τροποποιήσετε τις συμπεριφορές.

Μάθετε στον σκύλο σας να συναλλάσσεται

Μπορείτε να μειώσετε τον περιστασιακό κίνδυνο καταστροφής «παράνομων» αντικειμένων, διδάσκοντας στο κουτάβι σας να ανταλλάσσει παιχνίδια με λιχουδιές, χρησιμοποιώντας κάτι που του αρέσει και του επιτρέπεται να έχει, όπως ένα αγαπημένο παιχνίδι για μασούλημα ή ένα kong με φαγητό.

Το κλειδί σε αυτό το παιχνίδι, είναι ότι μαθαίνει πως αν εγκαταλείψει κάτι, παίρνει κάτι καλύτερο σε αντάλλαγμα όπως επίσης και το αρχικό παιχνίδι. Δύο ανταμοιβές στην τιμή του ενός! Στη συνέχεια, όταν παίρνει ένα απαγορευμένο αντικείμενο, είναι πιο πιθανό να σας το φέρει για να το ανταλλάξει, παρά να σύρει το βραβείο του στη σπηλιά του κάτω από το τραπέζι, για ένα χαλαρό μασούλημα. Η σπάνια περίπτωση που δε δίνει πίσω «το πράγμα», δεν θα είναι αρκετή για να υπερκαλύψει τον προγραμματισμό που έχετε κάνει, παίζοντας συχνά μαζί του το παιχνίδι «ανταλλαγής».

Για να λειτουργήσει αυτό, πρέπει να σταματήσετε να παίζετε «κυνηγήστε το κουτάβι», όταν παίρνει το μαξιλάρι του καναπέ ή κάποιο άλλο απαγορευμένο αντικείμενο. Αυτή, είναι συχνά μια συμπεριφορά που τραβάει την προσοχή. Μαθαίνει ότι με το να αρπάζει τα «δικά σας» παιχνίδια και να τα παίρνει μακριά, ξεκινάει ένα συναρπαστικό παιχνίδι.

Ορίστε τι κάνετε:

1. Προσφέρετέ του το καλογεμισμένο Kong του και πείτε, «Παρ’ το!» Φορέστε του λουρί, αν νομίζετε ότι θα το σκάσει με αυτό.

2. Δώστε του λίγο χρόνο για να ασχοληθεί πλήρως με το μασούλημα και μετά πείτε “Δώσε!” ή “Αντάλλαξε!” με εύθυμο τόνο φωνής και προσφέρετέ του μια χούφτα ακαταμάχητες λιχουδιές, όπως μικρά κομμάτια κοτόπουλο ή τυρί.

3. Κρατήστε τις λιχουδιές κάτω από τη μύτη του και αφήστε το να μυρίσει. Μπορεί να του πάρει αρκετά δευτερόλεπτα για να το σκεφτεί, αλλά λογικά θα αφήσει το Kong του και θα αρχίσει να τρώει τις λιχουδιές. Μην τον αφήσετε να τις καταβροχθίσει! Κρατήστε τα μεζεδάκια για να μπορεί να τα πάρει ένα ένα.

4. Όταν πέσει το Kong, πείτε, “Ναι!”

5. Όσο ακόμα τσιμπολογάει, απλώστε το άλλο χέρι και σηκώστε το παιχνίδι.

6. Αφήστε τον να τσιμπήσει λίγο ακόμα και μετά προσφέρετέ του ξανά το Κονγκ.

7. Επαναλάβετε την άσκηση πολλές φορές. Στη συνέχεια, τερματίστε το παιχνίδι δίνοντάς του πίσω το Kong  και αφήστε τον να μασουλάει όσο θέλει η ψυχή του.

8. Παίξτε αυτό το παιχνίδι με κάθε ευκαιρία, όποτε ασχολείται με το μασούλημα των παιχνιδιών του μόνος του ή όποτε θέλετε εσείς να ξεκινήσετε το παιχνίδι, έως ότου θα εγκαταλείπει το αντικείμενο μασουλήματος εύκολα, με το σύνθημά «δώσε».

Αντιμετώπιση προβλημάτων

Τι θα συμβεί αν το παιχνίδι δεν εξελίσσεται πάντα τόσο ομαλά όσο θα θέλατε; Εδώ είναι μερικές από τις προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσετε:

  • Ο σκύλος σας μπορεί να μην είναι πρόθυμος να ρίξει το παιχνίδι του με αντάλλαγμα τις λιχουδιές στο χέρι σας. Δοκιμάστε να ρίξετε τις λιχουδιές στο πάτωμα σε ένα μικρό μονοπάτι τύπου Χάνσελ και Γκρέτελ. Πολλά σκυλιά, είναι πιο πρόθυμα να εγκαταλείψουν την πολύτιμη ιδιοκτησία τους, εάν οι λιχουδιές είναι εύκολα προσβάσιμες στο πάτωμα. Στη συνέχεια, ενώ ακολουθεί το ίχνος προς το χέρι σας που κρατά ακόμα λιχουδιές, σηκώστε το Kong με το άλλο σας χέρι.
  • Ο σκύλος σας μπορεί να χάσει το ενδιαφέρον του για το παιχνίδι του, αφού συνειδητοποιήσει ότι έχετε πεντανόστιμες λιχουδιές στο χέρι σας. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε λιγότερο πολύτιμες λιχουδιές ή ένα πιο πολύτιμο παιχνίδι για μασούλημα. Ή απλά παίξτε το παιχνίδι, όταν τυχαίνει να μασάει ένα από τα παιχνίδια του.
  • Ο σκύλος σας, μπορεί να είναι κτητικός απέναντι στην τροφή του. Αν γρυλίζει ή δείχνει θυμωμένος όταν προσπαθείτε να κάνετε συναλλαγές μαζί του, θα πρέπει να ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΤΕ αυτήν την άσκηση και να ζητήσετε τη βοήθεια ενός ειδικευμένου και θετικού επαγγελματία εκπαίδευσης, για να σας βοηθήσει να τροποποιήστε αυτή τη συμπεριφορά. 

Εν τω μεταξύ, επιβλέπετε τον πολύ στενά για να αποτρέψετε την πρόσβασή του σε απαγορευμένα αντικείμενα, ώστε να μην χρειαστεί να πάρετε κάτι από εκείνον με τον κίνδυνο να σας δαγκώσει.

Σταματήστε το κουταβίσιο μασούλημα, διδάσκοντας τον σκύλο σας να «αφήνει»

Μπορείτε επίσης, να διδάξετε το σκυλί σας να ανταποκρίνεται στο σύνθημά σας να αφήσει κάτι, προτού βυθίσει τα κοφτερά του δόντια σε αυτό. Για να διδάξετε το «Ασ’ το», κρατήστε το σκυλί σας με λουρί, μπροστά σας. Δείξτε του μια νόστιμη λιχουδιά, πείτε του «Ασ’ το!» και φροντίστε να σας βλέπει όσο την τοποθετείτε κάτω από το παπούτσι σας. Οι λυοφιλοποιημένοι κύβοι συκωτιού λειτουργούν καλά, είναι υψηλής αξίας για τον σκύλο, αλλά αρκετά σταθεροί ώστε να μην πιέζονται εύκολα κάτω από το πόδι σας.

Ο σκύλος σας πιθανότατα θα σκάψει, θα χρησιμοποιήσει τα νύχια του, μπορεί ακόμη και να μασουλήσειι το πόδι σας προκειμένου να πάρει τη λιχουδιά. Αφήστε τον. Είναι μια άσκηση υπομονής για εσάς καθώς και μια άσκηση στο “Ασ’ το!” για εκείνον. Φροντίστε να φοράτε ανθεκτικά παπούτσια για αυτή την άσκηση. 

Ο σκύλος σας μπορεί να τα παρατήσει εύκολα όταν συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να πάρει τη λιχουδιά ή μπορεί να είναι πολύ επίμονος. Είτε έτσι είτε αλλιώς, απλά θα περιμένετε να τα παρατήσει. Τη στιγμή που δεν κοιτάζει πια το πόδι σας, «σημαδέψτε» τη στιγμή με το κλικ ενός κλίκερ ή μιας λέξης όπως «Ναι!» και δώστε του μια πολύ νόστιμη λιχουδιά. Εάν συνεχίζει να κοιτάζει μακριά από το πόδι σας, συνεχίστε να ενισχύετε με κλικ και λιχουδιές . Αν επιστρέψει την προσοχή του στη λιχουδιά κάτω από το πόδι σας, απλώς περιμένετε να κοιτάξει πάλι μακριά. Μην επαναλάβετε το σύνθημα. Όταν κοιτάξει μακριά ξανά, κάντε κλικ και δώστε λιχουδιά ξανά, με υψηλό ρυθμό ενίσχυσης.

Όταν μπορέσει να ελέγξει την επιθυμία του για το πόδι σας για τουλάχιστον πέντε δευτερόλεπτα, απομακρύνετε προσεκτικά το πόδι σας από τη λιχουδιά. Αν προσπαθήσει να το πιάσει, απλώς καλύψτε το πάλι με το πόδι σας. Δεν χρειάζεται να επαναλάβετε το σύνθημα «Ασ’ το». Σε εκπληκτικά σύντομο χρονικό διάστημα, θα αγνοήσει τη λιχουδιά στο πάτωμα. Τώρα σηκώστε πάλι το πόδι, δείξτε του ξανά τη λιχουδιά στο πάτωμα, επαναλάβετε την εντολή «Ασ’ το!»  και δοκιμάστε το ξανά κάτω από το πόδι σας, και πάλι με υψηλό ποσοστό ενίσχυσης. Θυμηθείτε να διατηρήσετε το σύνθημά σας χαρούμενο. Δεν προσπαθούμε να τον εκφοβίσουμε ώστε να μείνει μακριά από το απαγορευμένο αντικείμενο, απλά του δίνουμε πληροφορίες.

Όταν αγνοεί στα σίγουρα πια τη λιχουδιά, μπορείτε να απομακρυνθείτε μερικά εκατοστά από αυτήν. Μην αποκτάτε πολύ αυτοπεποίθηση! Όσο πιο πολύ απομακρυνθείτε από τη λιχουδιά, τόσο πιο πιθανό είναι να πιστεύει ότι είναι εντάξει να την πάρει. Αργά αργά. Συνεχίστε να προσπαθείτε και με τον καιρό θα μπορείτε να του πείτε «Ασ’ το» και να αφήσετε το αντικείμενο χωρίς επίβλεψη.

Μπορείτε να μεταφράσετε αυτήν την άσκηση και στην πραγματική ζωή, όταν πλέον ο σκύλος σας έχει εμπεδώσει ότι πρέπει κοιτάξει μακριά από το αντικείμενο όταν ακούει την εντολή το «Ασ’ το!». Τοποθετήστε μερικά δελεαστικά αντικείμενα στο πάτωμα, βάλτε του το λουρί και περάστε τον μπροστά απ’ αυτά, σε απόσταση τέτοια, που να μην μπορεί να τα φτάσει. Μόλις κοιτάξει ένα αντικείμενο, πείτε «Ασ’ το!» με εύθυμο τόνο και μείνετε ακίνητοι. Μπορεί να κοιτάζει και να τεντώνεται προς το αντικείμενο. Απλά περιμένετε. Όταν παραιτηθεί και κοιτάξει μακριά από το απαγορευμένο αντικείμενο, κάντε κλικ και δώστε λιχουδιά. Στη συνέχεια, προχωρήστε  προς το επόμενο αντικείμενο.

Όταν το κάνει και αυτό αξιόπιστα, χωρίς να τεντώσει καθόλου το λουρί, είστε έτοιμοι να δοκιμάσετε το επόμενο βήμα. Καθώς επιβλέπετε τα αστεία παιχνίδια του κουταβιού σας, αν το δείτε να επιθυμεί ένα ακατάλληλο αντικείμενο, απλώς πείτε: «Ασ’ το!» με τον ίδιο χαρούμενο τόνο και να είστε έτοιμοι να κάνετε κλικ και να προσφέρετε λιχουδιά όταν γυρίσει πίσω προς το μέρος σας.

Αφού διδάξετε το σκυλί σας τα παιχνίδια «εμπορίου» και την εντολή «Ασ’ το», τα υπόλοιπα εξαρτώνται από εσάς. Φυσικά, θα συνεχίσετε να τον επιβλέπετε στενά για να ελαχιστοποιήσετε την πρόσβασή του σε απαγορευμένα αντικείμενα και να ανακατευθύνετε την προσοχή του όταν τον βλέπετε να επιθυμεί κάτι ακατάλληλο.

Εάν ωστόσο, τύχει να βρει κάτι που δεν έπρεπε να έχει, το πιθανότερο είναι ότι θα σας το φέρει για να το ανταλλάξετε με κάτι καλύτερο. Την επόμενη φορά που θα δείτε το σκυλί σας με το αγαπημένο μαξιλαράκι του καναπέ στο στόμα του, αντί να μπείτε στην κατάσταση πανικού «Ω Θεέ μου, το κουτάβι πήρε το μαξιλάρι», πηγαίνετε μέχρι το ψυγείο, βγάλτε ένα σακουλάκι με τις αγαπημένες του λιχουδιές και ξεκινήστε ήρεμα το παιχνίδι εμπορίου. Θα εκπλαγείτε από το πόσο εύκολο είναι.

Γιατί μασουλάνε τα ενήλικα σκυλιά;

Περιστασιακά, ένας ενήλικος σκύλος που είναι γενικά αξιόπιστος με τις συνήθειες μασουλήματος, μπορεί ξαφνικά να σας εκπλήξει με μια επιδρομή στο απαγορευμένο.

Αυτό μπορεί να οφείλεται στο άγχος του για κάτι που συμβαίνει στο περιβάλλον του ερήμην σας, όπως ένας διαρρήκτης που προσπαθεί να μπει στο σπίτι σας, εργασίες με δυνατό θόρυβο που μπορεί να γίνονται στο δρόμο μπροστά από το σπίτι σας ή αδέσποτα σκυλιά που τριγυρίζουν έξω. Μερικές φορές ακόμη και μια επιτακτική ανάγκη για ούρηση ή αφόδευση, μπορεί να οδηγήσει ακόμα και έναν καλά εκπαιδευμένο σκύλο σε μη επιτρεπτό μασούλημα.

Εάν μπορείτε να προσδιορίσετε τη φύση του στρεσογόνου παράγοντα και να ελέγξετε ή να αφαιρέσετε την αιτία, ο σκύλος σας λογικά θα επιστρέψει γρήγορα στην προηγούμενη καλή συμπεριφορά του. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να ανανεώσετε τα μαθήματα για το crate, μετά από μία επίσκεψη στον/στην κτηνίατρο, ώστε να αποκλειστούν πιθανά ιατρικά αίτια. (Κάθε φορά που υπάρχει μια σημαντική αλλαγή συμπεριφοράς σε έναν ενήλικο σκύλο, είναι σημαντικό να αποκλείσετε – ή να θεραπεύσετε – τυχόν ιατρικούς παράγοντες που συμβάλλουν στην ανεπιθύμητη συμπεριφορά.)

Η επιστροφή στο μη αποδεκτό μασούλημα, μπορεί να είναι αποτέλεσμα αδράνειας και συσσωρευμένης ενέργειας. Ίσως ο καιρός να ήταν κακός ή ο φόρτος εργασίας σας πολύ βαρύς, περιορίζοντας τις συνήθεις ασκήσεις με τον σκύλο σας. Αυτή η ενέργεια πρέπει να πάει κάπου και για μερικούς σκύλους, πηγαίνει κατευθείαν στα σαγόνια τους. Η λύση εδώ είναι να ανανεώσετε τη δέσμευση σας για επαρκή άσκηση, με την προσθήκη ίσως, της πνευματικής άσκησης στην καθημερινή ρουτίνα του σκύλου σας. (Δείτε « How to Play Tug-of-War With Your Dog,» October 2004, για μια λίστα δραστηριοτήτων με παιχνίδια χαμηλής κινητικότητας.)

Μπορεί επίσης να μην έχετε εκτιμήσει σωστά την ωριμότητα του σκύλου σας, δίνοντάς του υπερβολική ελευθερία πολύ σύντομα. Όταν πήγαμε στην Αυστραλία τον περασμένο Οκτώβριο για δύο εβδομάδες, άφησα λεπτομερείς οδηγίες στον pet-sitter, συμπεριλαμβανομένης μιας προειδοποίησης ότι η Bonnie, το νεότερο μέλος της αγέλης μας, σε ηλικία 18 μηνών που είναι και η μόνη που εξακολουθεί να μένει στο crate της όταν λείπουμε, δεν πρέπει να είναι ελεύθερη στο σπίτι περισσότερο από δύο ώρες κάθε φορά, το πολύ.

Όταν επιστρέψαμε σπίτι, ανακαλύψαμε ότι η συγκεκριμένη οδηγία είχε με κάποιο τρόπο χαθεί στη μετάφραση. Ο pet-sitter έβαζε την Bonnie στο crate μόνο τη νύχτα. Ως αποτέλεσμα της υπερβολικής ελευθερίας της και της λιγότερης άσκησης από το σύνηθες, το μικρό μας μαύρο ημίαιμο Scottie/Corgi, ανακάλυψε τη χαρά του μασουλήματος σε διάφορα αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένης της γωνίας του πλαστικού κάδου τροφής για σκύλους.

Έξι και πλέον μήνες αργότερα αυστηρής επανορθωτικής επίβλεψης και διαχείρισης , είμαστε και πάλι σε θέση, να την αφήνουμε ελεύθερη στο σπίτι για έως και δύο ώρες. Αν πρέπει φύγουμε από το σπίτι για περισσότερο από αυτό, επιστρέφει στο crate της. Πιθανότατα θα μπορούσαμε να την αφήσουμε για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, αλλά πιστεύω ακράδαντα ότι θα πέσω σε πλάνη.

Τέλος, ένα καλά οργανωμένο μάθημα θετικής εκπαίδευσης, μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση προβλημάτων συμπεριφοράς, μασουλήματος και άλλων, βοηθώντας εσάς και τον σκύλο σας να μάθετε να επικοινωνείτε πιο καθαρά μεταξύ σας. Όσο καλύτερα καταλαβαίνετε πώς λειτουργεί το μυαλό του και όσο καλύτερα καταλαβαίνει τι περιμένετε από αυτόν, τόσο ισχυρότερη είναι η σχέση μεταξύ σας. Τελικά, είναι η δύναμη αυτής της σχέσης, που θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τις προκλήσεις του μασουλήματος και των άλλων περιπετειών που περιλαμβάνει η φροντίδα σκύλων και θα σας επιτρέψει να ζήσετε τις χαρές και τις ανταμοιβές του να μοιράζεστε τη ζωή σας με έναν σκύλο συντροφιάς.


Copied with permission from ‘Whole Dog Journal’ for subscription information call: 800 829 9165 or visit our website at www.whole-dog-journal.com

Αρθρογράφος : Pat Miller, CBCC-KA, CPDT-KA

Μετάφραση : Ελένη Χούμη

Επιμέλεια κειμένου : Ελένη Χούμη

 

https://arcanist.gr/wp-content/uploads/2020/09/arcanistlogo_black-e1612541902514.png
Arcanist

Social Cooperative Enterprise "Arcanist". Actions for animal welfare.

Information
Vaktrianis 37, Zografou
Newsletter

    en_USEnglish
    GDPR Cookie Consent with Real Cookie Banner