ΆρθραΟι 5 ελευθερίες! Κανόνες ευζωίας των κατοικίδιων

Ο εκδότης εκπαιδευτικού υλικού του Whole Dog Journal θέτει το θέμα της ευζωίας των κατοικίδιων, όχι μόνο ως προς την βιολογική τους υγεία, αλλά και ως προς την αξιολόγηση της ποιότητας ζωής τους.

Οι πέντε ελευθερίες, είναι ένα παγκοσμίως διαδεδομένο και αποδεκτό σύνολο κανόνων για τη φροντίδα των κατοικίδιων ζώων και εφαρμόζεται από πολλούς οργανισμούς προστασίας ζώων όπως οι American Society for the Prevention of Cruelty to Animals, Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals, Humane Society of the United States κ.ά. Ο τελευταίος οργανισμός μάλιστα, αποκαλεί τις πέντε ελευθερίες «Το χρυσό πρότυπο των κανόνων για την ευζωία».

Οι πρότυπες κατευθυντήριες γραμμές που διαμόρφωσαν τις πέντε ελευθερίες, εμφανίστηκαν αρχικά το 1965 ως απάντηση, σε μια έκθεση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου πάνω στην κτηνοτροφία. Κάθε μια από τις ελευθερίες συνοδευόταν από μια πρόταση ως επεξήγηση της εφαρμογής τους. Αν και αρχικά η εφαρμογή των πέντε αυτών κανόνων φροντίδας επικεντρώθηκε στην κτηνοτροφία, στη συνέχεια γενικεύθηκε ώστε να περιλαμβάνει και τα ζώα συντροφιάς.

Πέντε ελευθερίες και πέντε προτάσεις για την εφαρμογή τους

1. Εξάλειψη πείνας/δίψας.
Παροχή φρέσκου νερού και κατάλληλης διατροφής, για την εξασφάλιση της σωματικής υγείας και ενεργητικότητας.

2. Εξάλειψη δυσφορίας.
Παροχή κατάλληλου περιβάλλοντος στέγασης και άνετου χώρου
ξεκούρασης.

3. Εξάλειψη πόνου, τραυματισμών και ασθενειών.
Παροχή πρόληψης προβλημάτων υγείας ή έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας.

4. Ελευθερία έκφρασης (των περισσότερων) φυσιολογικών συμπεριφορών.
Παροχή επαρκούς χώρου εκτόνωσης σε κατάλληλες εγκαταστάσεις και επαφή με ζώα του ίδιου είδους.

5. Εξάλειψη άγχους, φόβου και ψυχικής δυσφορίας.
Παροχή ασφαλούς περιβάλλοντος με εδραιωμένα καλές συνθήκες ζωής, απαλλαγμένες από οποιοδήποτε είδος ψυχικής οδύνης. Οι περισσότερες σύγχρονες γεωργικές και κτηνοτροφικές πρακτικές, απέχουν αρκετά από την εφαρμογή και τήρηση αυτών των βασικών κανόνων. Δυστυχώς, το ίδιο ισχύει σε πολλές περιπτώσεις και για τα ζώα συντροφιάς, σε εκτροφεία, καταφύγια αλλά και σπίτια.

Ένα ακόμα πιο εξελιγμένο μοντέλο. Τα πέντε πεδία!

Ο Δρ. David J. Mellor, διευθυντής του κέντρου επιστήμης ευζωίας των ζώων και βιοηθικής και καθηγητής επιστήμης ευζωίας των ζώων στο Πανεπιστήμιο Massey της Νέας Ζηλανδίας, ανέπτυξε και προωθεί μια ακόμα πιο εξελιγμένη προσέγγιση, τα πέντε πεδία. Μια προσέγγιση, που εναρμονίζεται με την τάση της φιλικής προς τον σκύλο εκπαίδευσης. Το μοντέλο που προτείνει, δίνει έμφαση στην μεγιστοποίηση των θετικών εμπειριών που βιώνουν τα ζώα μας και όχι απλά στην ελαχιστοποίηση των αρνητικών. Η προσέγγιση αυτή, εκτείνεται πέρα από την απλή φροντίδα ενός ζώου (ικανοποίηση των βασικών αναγκών του) και προεκτείνεται στη σύγχρονη και προχωρημένη έννοια της ευζωίας του ζώου (εξασφάλιση καλής ποιότητας ζωής).

Σε άρθρο δημοσιευμένο το 2016 στο Animals (διεθνές επιστημονικό περιοδικό με ανοικτή πρόσβαση σε όλους, αφιερωμένο αποκλειστικά στα ζώα και στις ζωολογικές και κτηνιατρικές επιστήμες), ο Δρ. Mellor δήλωσε: «Η σημαντική εξέλιξη της επιστημονικής κατανόησης πάνω στην ευζωία των ζώων τις δύο τελευταίες δεκαετίες, υποδεικνύει πως οι πέντε ελευθερίες δεν καταγράφουν σωστά, ούτε με επαρκή λεπτομέρεια το εύρος και το βάθος της υπάρχουσας γνώσης πάνω στις βιολογικές διεργασίες, που είναι απαραίτητες για την κατανόηση της ευζωίας των ζώων και της διαχείρισης αυτής».

Περιέγραψε αναλυτικά το μοντέλο του, σε ένα άρθρο το 2017 που δημοσιεύθηκε επίσης στο περιοδικό Animals:
«Το μοντέλο των πέντε πεδίων είναι μια μέθοδος, για την διευκόλυνση της συστηματικής, δομημένης και λοκληρωμένης αξιολόγησης της ευζωίας των ζώων».
«Ο σκοπός του κάθε πεδίου είναι να επιστήσει την προσοχή μας σε τομείς που σχετίζονται τόσο με την αξιολόγηση, όσο και με την διαχείριση της ευζωίας».
Κατά τον Δρ. Mellor, υπάρχουν πέντε πεδία ζωτικής σημασίας για την σύγχρονη φύλαξη ζώων από τους ανθρώπους. Για να παρέχει σαφή καθοδήγηση για την αξία της διαχείρισης της ευζωίας, περιγράφει διαφορετικές εφαρμογές και προτάσεις για την αξιολόγηση κάθε πεδίου.
Παρακάτω αναγράφονται τα πέντε πεδία, μαζί με ερωτήσεις διαμορφωμένες από τον αρθρογράφο, για να σας βοηθήσουν να αξιολογήσετε κατά πόσο ανταποκρίνεστε ή όχι στις ανάγκες των δικών σας σκύλων.

1. Θρεπτική σίτιση
Εύκολη πρόσβαση σε φρέσκο νερό και κατάλληλη διατροφή που εξασφαλίζει την σωματική υγεία και την φυσιολογική ενεργητικότητα του σκύλου. Εξάλειψη του αισθήματος της πείνας και της δίψας και μετατροπή της διαδικασίας του ταΐσματος σε μια απολαυστική και ευχάριστη εμπειρία. Παρέχετε μια καλής ποιότητας τροφή, που είναι επίσης γευστικά ευχάριστη για το σκύλο σας; Προσθέτετε επιπλέον νόστιμα υλικά, αλλάζετε τη διατροφή του τακτικά; Ελέγχετε την ύπαρξη παραγόντων που μπορεί να του αποσπάσουν την προσοχή ενώ τρώει; Ίσως ακόμη και να συνδυάζετε ασκήσεις-παινχίδια όσφρησης με τα γεύματά του για να βεβαιωθείτε ότι η διαδικασία της σίτισης είναι μια ευχάριστη εμπειρία. Έχει πρόσβαση σε καθαρό νερό (εκτός ίσως από τις ώρες που κοιμάται); Αποφεύγετε τη στέρηση νερού και τροφής ως εκπαιδευτικό εργαλείο;

2. Άνετο περιβάλλον
Παροχή κατάλληλης στέγασης, καλής ποιότητας αέρα και άνετων χώρων ξεκούρασης. Εξάλειψη δυσφορίας, έκθεσης σε εξωτερικούς παράγοντες και προώθηση φυσικών και θερμικών ανέσεων. Έχει πάντα πρόσβαση σε χώρους με κατάλληλη θερμοκρασία; (ζεστοί χώροι τον χειμώνα και χώροι με κλιματισμό το καλοκαίρι). Έχει την δυνατότητα επιλογής του χώρου, ανάλογα με το πόσο ζέστη ή κρύο αισθάνεται;Όταν περπατάτε σε εξωτερικούς χώρους, του παρέχετε διάφορα μέσα για να παραμείνει ζεστός ή δροσερός, ανάλογα με το τι χρειάζεται και ανάλογα το σκύλο; (ζεστά μπουφάν, μπότες προστασίας για τις πατούσες του, βρέξιμο της γούνας του για να υπάρξει δροσιά μέσω της εξάτμισης).

3. Καλή υγεία
Αποτρέψτε ή εντοπίσετε γρήγορα ασθένειες και τραυματισμούς, φροντίστε για την θεραπεία τους και ενισχύστε την καλή μυϊκή κατάσταση του σκύλου, τη σωστή στάση του σώματος και την καλή καρδιοαναπνευστική λειτουργία. Αντιμετωπίστε την δύσπνοια, τη ναυτία, τον πόνο και άλλες δυσάρεστες εμπειρίες, ενισχύστε την καλή σωματική κατάσταση και προγραμματίστε την συντονισμένη σωματική δραστηριότητά του. Ο σκύλος σας έχει κάνει όλες τις απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις; Αναζητείτε κτηνιατρική βοήθεια αμέσως μόλις εντοπίσετε τα πρώτα σημάδια κάποιας ασθένειας ή τραυματισμού; Φροντίζετε να καταπραΰνετε τους προσωρινούς ή μακροχρόνιους πόνους με τα κατάλληλα αναλγητικά; Ο σκύλος σας έχει καλή φυσική κατάσταση; Είναι γυμνασμένος και όχι υπέρβαρος; Φροντίζετε να μην μένει πολλές ώρες περιορισμένος σε crate;

4. Αποδεκτή συμπεριφορά
Παρέχετε στον σκύλο σας επαρκή χώρο και πρόσβαση σε κατάλληλες εγκαταστάσεις, για να έρθ ει σε επαφή με άλλους σκύλους και να εκτεθεί σε ενδιαφέρουσες για αυτόν συνθήκες και ποικίλες εμπειρίες. Ελαχιστοποιείστε τις απειλές και τους δυσάρεστους περιορισμούς σε ότι αφορά την συμπεριφορά του και παροτρύνετε την ενασχόλησή του με δραστηριότητες επιβράβευσης. Επιτρέπετε και ενθαρρύνετε τον σκύλο σας να συμπεριφέρεται σαν σκύλος; Έχει συχνά την ευκαιρία να γαβγίσει, να σκάψει, να τρέξει, να πηδήξει, να βραχεί, να λερωθεί και να παίξει με εσάς ή άλλα σκυλιά και ζώα αν το επιθυμεί;

5. Θετικές πνευματικές εμπειρίες
Παρέχετε ασφαλείς, ευχάριστες και ειδικά διαμορφωμένες δραστηριότητες ανάλογα με το είδος-ράτσα του σκύλου σας. Δώστε του πολλές και διαφορετικές ευκαιρίες για άνεση, απόλαυση, ενδιαφέρον, αυτοπεποίθηση και αίσθηση ελέγχου. Πηγαίνετε σε μέρη που του αρέσουν και ενθαρρύνετε δραστηριότητες που τον βάζουν να χρησιμοποιήσει το μυαλό του; Παροτρύνετε τον σκύλο σας να δοκιμάσει την δημιουργικότητά του και να απολαύσει δραστηριότητες που διεγείρουν την περιέργειά του; Τον ενθαρρύνετε να σκέφτεται και να επιλύει προβλήματα ώστε να χτίζεται η αυτοπεποίθησή του και γενικότερα να ζει χαρούμενος;

Copied with permission from ‘Whole Dog Journal’ for subscription information call: 800 829 9165 or visit our website at www.whole-dog-journal.com

Αρθρογράφος : Pat Miller
Μετάφραση : Δέσποινα Τρίτση
Επιμέλεια κειμένου : Ελένη Χούμη

https://arcanist.gr/wp-content/uploads/2020/09/arcanistlogo_black-e1612541902514.png
Arcanist

Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Συλλογικής και Κοινωνικής Ωφέλειας “Arcanist”. Δράση για την ευζωΐα των ζώων συντροφιάς

Πληροφορίες
Δευτέρα & Τετάρτη
10.00 - 16.30
Τρίτη, Πέμπτη & Παρασκευή
10.00 - 20.00
Βακτριανής 37, Ζωγράφου
Τα νέα μας

    elGreek
    WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner