Σκύλος και ποιότητα ζωής

Πώς να βελτιώσετε την ποιότητα ζωής του σκύλου σας με 5 απλά βήματα:

Αν γνωρίζατε ότι αλλάζοντας μικρές, καθημερινές λεπτομέρειες θα βελτιώνατε την ποιότητα ζωής του σκύλου σας, δεν θα το κάνατε αμέσως;

  1. Μακριά νύχια
  2. Ο ήχος των μεταλλικών στοιχείων στο περιλαίμιο
  3. Σωστή εφαρμογή και χρήση στο σαμαράκι
  4. Μικροπροβλήματα δέρματος/τρίχας/αυτιών
  5. Παραμελημένα δόντια

Πολλοί κηδεμόνες καταβάλλουν προσπάθειες και ξοδεύουν μικρές περιουσίες για να κάνουν το ζώο τους να αισθάνεται όσο το δυνατόν καλύτερα.  Και είναι άξιο απορίας  πώς οι ίδιοι άνθρωποι αγνοούν μικρά και εύκολα προς επίλυση ζητήματα που αν δε διορθωθούν, μειώνουν την καθημερινή ποιότητα ζωής του και προκαλούν προβλήματα που ποικίλουν σε ένταση και σοβαρότητα.

Οι διαφημιστικές εταιρείες καθημερινά μας βομβαρδίζουν με προϊόντα που υποτίθεται ότι συμβάλλουν στην ευζωία του σκύλου μας: ακριβές τροφές και λιχουδιές, κρεβάτια και παιχνίδια. Αλλά μερικά από τα πιο σημαντικά κλειδιά για την ευτυχία τους είτε είναι δωρεάν είτε χαμηλού κόστους.  Αντικείμενα που κανείς δεν διαφημίζει και έτσι συχνά περνούν απαρατήρητα. Παρακάτω παρατίθενται πέντε απλά πράγματα που μπορείτε να τροποποιήσετε βελτιώνοντας έτσι σημαντικά την ποιότητα ζωής του σκύλου σας:

1. ΜΑΚΡΙΑ ΝΥΧΙΑ.

Όσο υπερβολικό κι αν ακούγεται, τα νύχια του σκύλου σας πρέπει να κόβονται ή να λιμάρονται κάθε τρεις εβδομάδες.

Πολλά ζώα το απεχθάνονται, κάτι που καθιστά τη διαδικασία αποτρεπτική για τα ίδια και για τους κηδεμόνες. Έτσι οι άνθρωποι το αναβάλλουν και ζητούν από τον κτηνίατρο ή τον groomer να το κάνει σε κάθε επίσκεψη. Αν όμως η επίσκεψη στον κτηνίατρο ή τον groomer δε γίνεται σε  μηνιαία βάση, δεν αρκεί.

Παρακάτω παρατίθενται κάποιοι λόγοι για το πώς  τα μακριά νύχια επηρεάζουν την καθημερινότητα  του σκύλου και πώς μπορεί να προκύψει πρόβλημα:

* Ένας σκύλος με μακριά νύχια καθώς περπατάει ασκεί υπερβολική πίεση στα δάχτυλα. Τα κάνει να στρίβουν αφύσικα  και πονάει!

* Ο πόνος οδηγεί τα ζώα να προσαρμόζουν τη στάση του σώματός τους, με αποτέλεσμα  να προκαλούνται ορθοπεδικά προβλήματα και ενοχλήσεις (αδυναμία/πόνος στο πίσω μέρος του σώματος).

* Τα μακριά νύχια δίνουν στους σκύλους ακόμη λιγότερη πρόσφυση σε ολισθηρά δάπεδα από ξύλο ή πλακάκι, αυξάνοντας την πιθανότητα μυϊκής καταπόνησης. Αυτό είναι επίπονο ιδιαίτερα για τους γηραιότερους σκύλους που έχουν απώλεια μυϊκής δύναμης. Φανταστείτε κάποιον που προσπαθεί να περπατήσει σε μια πίστα πατινάζ με παπούτσια που έχουν λείες σόλες. Κάπως έτσι νιώθει ο σκύλος σας σε ολισθηρά δάπεδα!

Αν λοιπόν τα νύχια κάνουν θόρυβο στο πάτωμα,  τότε είναι καιρός να κοπούν. Και αν σκέφτεστε ότι αυτό δεν ισχύει για τον δικό σας σκύλο επειδή κόβοντάς τα τόσο κοντά θα  προκαλέσετε τραυματισμό του αιμοφόρου αγγείου, υπάρχουν ακόμα πιο άσχημα νέα. Το νεύρο μέσα στο νύχι –   που αιμορραγεί όταν το κόβετε – μεγαλώνει μαζί με το νύχι.

Η μόνη θεραπεία είναι το ακόμα πιο συχνό κόψιμο! Το νεύρο πάντα υποχωρεί πίσω από την άκρη του νυχιού. Μετά από έξι εβδομάδες συστηματικού και προσεκτικού κοψίματος νυχιών θα έχετε ένα νεύρο αρκετά κοντό ώστε να μπορείτε να τα διατηρείτε στο σωστό μήκος.

Κι αν φοβάστε την αιμορραγία που μπορεί να προκληθεί από έναν δικό σας λάθος χειρισμό και το αφήνετε στους «ειδικούς», να ξέρετε ότι δεν υπάρχει κάποια μαγική τεχνική. Ακόμα κι εκείνοι κάνουν το καλύτερο δυνατό και μερικές φορές κάνουν λάθος. Η διαφορά έγγυται στο ότι εσείς μπορεί να μην είστε παρόντες. Κι αν από λάθος προκληθεί κάποιος μικροτραυματισμός, λίγο  αιμοστατικό υγρό θα σταματήσει την αιμορραγία.

Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι καλύτερα για την ψυχολογία του ζώου να κόβει τα νύχια του ο κηδεμόνας στην άνεση του δικού τους χώρου παρά ένας άγνωστος σε ένα ενδεχομένως αφιλόξενο περιβάλλον με μυρωδιές που μπορεί να ενισχύουν το άγχος του.


Μερικές συμβουλές που μπορεί θα σας βοηθήσουν:

* Βεβαιωθείτε ότι το ψαλίδι νυχιών κόβει καλά! Οι αμβλείες λεπίδες συμπιέζουν το νύχι πριν το κόψουν με αποτέλεσμα να προκαλείται δυσφορία. Αν διαπιστώσετε ότι χρειάζεται περισσότερη δύναμη για να κοπεί το νύχι, είναι καιρός να αντικαταστήσετε το ψαλίδι σας με ένα καινούριο.

* Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε λίμα νυχιών σκύλου. Αφήνει τα νύχια με ωραίες, μαλακές άκρες και έτσι αποφεύγεται η πιθανότητα κοψίματος του νεύρου.

* Αφιερώστε χρόνο για να προετοιμάσετε τον σκύλο σας για τη χρήση του ψαλιδιού ή της λίμας δημιουργώντας θετικούς συσχετισμούς.  Συνδυάστε τη θέα του ψαλιδιού ή τον ήχο του τροχού με νόστιμη λιχουδιά! Επαναλάβετε τη διαδικασία όσο χρειάζεται μέχρι το ζώο να είναι δεκτικό στη θέα του εργαλείου. Το επόμενο βήμα: Αγγίξτε το εργαλείο στο πόδι του ζώου και κατόπιν δώστε λιχουδιά. Μια προσέγγιση με μικρά βήματα μπορεί να κάνει θαύματα. Παρόλο που αυτό μπορεί να φαίνεται χρονοβόρο,  κάθε αλληλεπίδραση σαν αυτή χρειάζεται λίγα δευτερόλεπτα μόνο και θα είναι μια σπουδαία επένδυση για τη συνέχεια της διαδικασίας.

* Ξεκινήστε με μικρά βήματα. Να θυμάστε ότι δεν σας βιάζει κανείς για να κάνετε όλα τα νύχια σε μία μέρα. Με κάποιους σκύλους που έχουν θέματα συμπεριφοράς, δύο νύχια την ημέρα αρκούν.

Δουλέψτε πάνω σε αυτό. Στην αρχή θα κάνετε λάθη και θα θέλετε να τα παρατήσετε. Επιμείνετε γιατί όσο συχνότερα εξασκήστε, τόσο καλύτεροι θα γίνεστε. Και μόλις είστε ικανοί, θα μπορείτε να κόβετε τα νύχια κάθε τρεις εβδομάδες. Μπορεί να μη γίνει ποτέ η αγαπημένη σας συνήθεια αλλά μπορεί να φτάσετε στο σημείο που τόσο εσείς όσο και ο σκύλος σας να μην φοβάστε την όλη διαδικασία.

2. Ο ΗΧΟΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΣΤΟ ΠΕΡΙΛΑΙΜΙΟ.

Εσείς ενοχλήστε από τον ήχο των ετικετών στο περιλαίμιο του σκύλου σας που χτυπούν μεταξύ τους; Αν ναι, φανταστείτε αυτές τις ετικέτες να είναι γύρω από τον λαιμό σας σε καθημερινή βάση και επιπλέον να έχετε εξαιρετικά οξεία ακοή.

Ενδεχομένως οι περισσότεροι σκύλοι να το συνηθίζουν μετά από καιρό. Αλλά γιατί να πρέπει να το υπομένουν;

Πριν εξετάσετε την εκδοχή να αλλάξετε υλικό, κάντε το πιο εύκολο βήμα: απλώς μειώστε τον αριθμό των ετικετών. Αφαιρέστε οτιδήποτε περιττό ή παλιό. Πλέον όλα τα στοιχεία του ζώου είναι αποθηκευμένα σε ηλεκτρονική μορφή και οποιαδήποτε πληροφορία μπορεί εύκολα να ανακτηθεί.

Αφού αφαιρέσετε τα περιττά ταμπελάκια, κάντε όσες έμειναν λιγότερο θορυβώδεις. Μια επιλογή είναι να τις δέσετε μεταξύ τους ώστε να μην χτυπούν. Πολλοί DIYers χρησιμοποιούν λαστιχάκια. Ωστόσο, αν προτιμάτε μια πιο χαριτωμένη και καλαίσθητη  επιλογή, υπάρχουν στο εμπόριο υπέροχες μικρές πλαστικές θήκες.

Μια άλλη σκέψη είναι να επιλέξετε μια ετικέτα από σιλικόνη ή πλαστικό.

Επίσης μπορείτε να βρείτε στο εμπόριο κολάρα με προσαρμοσμένες πάνω τους τις πληροφορίες ταυτότητας.

Κι αν δεν θέλετε να αλλάξετε τίποτα σχετικά με τις ετικέτες του σκύλου σας,  σκεφτείτε την εκδοχή να αντικαταστήσετε το μεταλλικό του πιάτο με ένα πλαστικό. Μπορεί το ζώο να ενοχλείται από τον ήχο των ετικετών που χτυπάνε πάνω στο μέταλλο με αποτέλεσμα να αγχώνεται.

3. ΣΩΣΤΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΣΤΟ ΣΑΜΑΡΑΚΙ.

Τα σαμαράκια είναι ένα πολύ χρήσιμο αντικείμενο, αλλά πρέπει να εφαρμόζουν τέλεια στο σώμα του ζώου και δεν πρέπει να φοριούνται σε 24ωρη βάση.

Υπάρχουν τόσα πολλά σημεία επαφής του σαμαριού με το σώμα του σκύλου – τόσα σημεία που, ανάλογα με το πώς κάθεται, κινείται ή ξαπλώνει ο σκύλος, μπορεί να υπάρξει τριβή, πίεση και δυσφορία. Όταν παίρνετε σαμαράκι, είναι σημαντικό να επενδύσετε τον χρόνο που χρειάζεται για να καταλάβετε ακριβώς πώς πρέπει να εφαρμόζει. Πολλοί κατασκευαστές αναρτούν βίντεο οδηγιών στο διαδίκτυο – αξίζει να τα παρακολουθήσετε ή να συμβουλευτείτε τον εκπαιδευτή σας. Βεβαιωθείτε ότι ελέγχετε και προσαρμόζετε τακτικά τους ιμάντες, ειδικά αν έχετε ένα κουτάβι που μεγαλώνει.

Ακόμα κι αν έχετε ένα τέλεια εφαρμοσμένο σαμαράκι, να θυμάστε ότι πρέπει να μπαίνει στο ζώο μόνο στις βόλτες και δεν ενδείκνυται να το φοράτε σε 24ωρη βάση. Κι αν πιστεύετε ότι ο σκύλος σας δεν έχει πρόβλημα, θα ήταν χρήσιμο να γνωρίζετε ότι οι περισσότεροι απλώς το ανέχονται.

4. ΜΙΚΡΟΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΔΕΡΜΑΤΟΣ/ΤΡΙΧΑΣ/ΑΥΤΙΩΝ.

Σε όλους μας λίγο πολύ έχει συμβεί να ανακαλύψουμε κάτι στον σκύλο μας: ένα τσιμπούρι, ένα μολυσμένο αυτί, μια ακαθόριστη πληγή, ένα αγκάθι που έχει μπλεχτεί βαθιά μέσα στο τρίχωμα. Ό,τι κι αν είναι αυτό, όσο πιο νωρίς βρεθεί, τόσο πιο εύκολο είναι να διορθωθεί. Το μεσοδιάστημα αυτό μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ μιας απλής θεραπείας στο σπίτι και ενός ακριβού λογαριασμού στον κτηνίατρο. Το σημαντικότερο είναι το μέγεθος της δυσφορίας που θα χρειαστεί να υπομείνει ο σκύλος έως ότου διορθωθεί το πρόβλημα.

Όταν όμως είστε πολυάσχολοι και ο σκύλος σας δραστήριος, είναι εύκολο να παραβλέψετε πράγματα. Συνεπώς όσο συχνότερα καλλωπίζετε και φροντίζετε τον σκύλο σας, τόσο περισσότερες οι πιθανότητες να εντοπίσετε κάποια πηγή ενόχλησης: οζίδια και εξογκώματα, αλλαγές στην υφή και την ποιότητα της τρίχας, μεγαλύτερη  απώλεια τρίχας από το κανονικό,  παράσιτα, κόμπους που μπορεί να είναι επώδυνοι.

Είτε επισκέπτεστε groomer είτε όχι, μια καλή ιδέα θα ήταν να καθιερώσετε μια εβδομαδιαία ρουτίνα εξέτασης στο σπίτι. Μπορείτε να κρατάτε τα εργαλεία για τον σκύλο σας (βούρτσα, κόφτες νυχιών, μικρά ψαλίδια, καθαριστικό αυτιών) σε ένα καλάθι κοντά στην τηλεόραση, ώστε την ώρα της βραδινής χαλάρωσης, να μπορείτε να κάνετε έναν καλό έλεγχο. Συνήθως οι κηδεμόνες βαριούνται να το κάνουν αυτό την ώρα της βόλτας με το ζώο τους! Με τον παραπάνω τρόπο λοιπόν, η περιποίηση μπορεί να  γίνει συνήθεια και έτσι θα είστε σίγουροι ότι  ο σκύλος σας είναι εντάξει και δεν υποφέρει σιωπηλά.

5. ΠΑΡΑΜΕΛΗΜΕΝΑ ΔΟΝΤΙΑ.

Αν η αναπνοή του σκύλου σας είναι δυσάρεστη και τα ούλα κόκκινα, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρο για να προγραμματίσετε έναν οδοντιατρικό έλεγχο!

Τα οδοντιατρικά προβλήματα όχι μόνο προκαλούν καθημερινή δυσφορία αλλά μπορεί να έχουν σοβαρές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία του, όπως ενδοκαρδίτιδα από χρόνια βακτηριακή λοίμωξη που προκαλείται από τη συσσώρευση οδοντικής πλάκας. Η ενδοκαρδίτιδα είναι έξι φορές πιο πιθανό να εμφανιστεί σε σκύλο με προχωρημένη περιοδοντική νόσο σε σύγκριση με έναν σκύλο με υγιή ούλα.

Τα οδοντικά προβλήματα επίσης προκαλούν χρόνιο πόνο, που μπορεί να κάνουν έναν σκύλο ανήσυχο, αντιδραστικό ή και αντικοινωνικό. Όσοι ασχολούνται με τη διάσωση σκύλων έχουν περιπτώσεις ζώων με οδοντιατρικά προβλήματα που έχουν προβλήματα συμπεριφοράς ή είναι αποσυρμένοι. Τα ίδια ζώα μεταμορφώνονται σε πιο χαρούμενα και κοινωνικά μετά από έναν οδοντιατρικό καθαρισμό και εξαγωγές ή επισκευές σπασμένων ή σάπιων δοντιών.

Είναι ωραίο τα σκυλιά μας να ζουν με τη μεγαλύτερη δυνατή άνεση και να είναι χαρούμενα, αλλά αν ρωτούσαμε τα ίδια, θα μας ζητούσαν να αντιμετωπίσουμε πρώτα τα παραπάνω θέματα. Είναι ο πιο εύκολος και γρήγορος δρόμος για μια ποιοτική ζωή!


Copied with permission from ‘Whole Dog Journal’ for subscription information call: 800 829 9165 or visit our website at www.whole-dog-journal.com

Αρθρογράφος : Kathy Callahan, CPDT-KA

Μετάφραση : Μαρία Σάββα

Επιμέλεια κειμένου : Μαρία Σάββα

, ,
Scroll to Top